Naar het vorige object Naar de vondstcategorie Terug naar de vorige pagina Naar "Bodemvondsten" (index) Naar het volgende object
Naar beneden

Grape, rood-bakkend geglazuurd aardewerk, 1600-1675

Grape, rood-bakkend geglazuurd aardewerk, 1600-1675:

Vooraanzicht, onderaanzicht.
Diameter: 17,5 cm. Hoogte: 9,6 cm.
Gelijmd, gerestaureerd.

'Grape' of het meervoud 'grapes' , zal door een leek als 'onbegrijpelijke terminologie' worden afgedaan. Voor ons als detectorhobbyist of verzamelaar zullen dergelijke 'kookpotten', want dat wordt met deze terminologie bedoeld, direct associaties oproepen. Vanaf de 15e, maar vooral in de 16e en 17e eeuw, was de 'grape' het meest voorkomende stuk keukengerei dat er was. De aanwezigheid van de roodbruine scherfjes tijdens een 'veldverkenning' zegt menig detectorzoeker veelal genoeg. Doch voor degenen die niet bekend zijn met de grape; hierboven ziet u een exemplaar, na de verlijming. Typerend zijn de drie pootjes en de aan de bovenrand bevestigde oortjes.

Incidenteel komen we ook gele, groene of groen-gele grapes tegen. Latere exemplaren zoals het exemplaar hierboven zijn soms roodbruin met groene kleurschakering. Leuk detail: op het schilderij van 'Johannes Vermeer': 'Het Melkmeisje' (ca. 1660) staat een soortgelijk exemplaar.

De vroegste exemplaren (roodbruin) zijn voorzien van 'spatglazuur', wat het gevolg is van de schaarste aan 'loodglazuur', waarmee de grapes 'waterdicht' werden gemaakt.

De zeldzaamste grapes dateren uit de beginperiode, en zijn voorzien van 'slibversiering' aan de binnen en/of buitenkant. De randen zijn voorzien van typerende 'vingerindrukken'.

Naar boven