Naar het vorige object Naar de vondstcategorie Terug naar de vorige pagina Naar "Bodemvondsten" (index) Naar het volgende object
Naar beneden
Westerwald kruik, 1650-1700

Westerwald kruik, 1650-1700:

Hoogte: 15,5 cm.
Oor gerestaureerd.

Westerwald (Duitsland) behoorde vanaf de 16e eeuw tot één van de belangrijkste productieplaatsen van Steengoed, en produceerde uitlopende sierlijke gebruiksobjecten. De kruik hierboven wordt doorgaans als 'rozettenkruik' aangeduid. Het kruikje is in totaal met 21 rozetten verfraaid. Rond de rozetten is 'kobaltglazuur' aangebracht, wat voor de typerende warme blauwe kleur zorgt. Vaak werden dergelijke kruiken van een tinnen deksel voorzien, wat oorspronkelijk misschien ook bij dit exemplaar het geval is geweest. Dit is echter niet meer vast te stellen aangezien het oor (waaraan de tinnen deksel kon zijn bevestigd) vóór de restauratie ontbrak. Verder bestaat de kruik uit één stuk. Het is bekend dat tinnen objecten in tijden van oorlog vaak werden opgeofferd. Mogelijk is dit lot ook ten deel gevallen aan ons exemplaar, wat het ontbrekende oor zou kunnen verklaren. Natuurlijk kan ook een onhandige gebruik(st)er het lot van de kruik hebben bezegeld.

Met enige fantasie kan bij deze 'onhandige gebruik(st)er aan 'Het Melkmeisje' ('De Keukenmeid') worden gedacht, dat zich door de wereldberoemde vaderlandse schilder 'Johannes Vermeer' (1632-1675) heeft laten vereeuwigen omstreeks het jaar 1660. Op tafel achter de broodmand staat namelijk een soortgelijk kruikje (zie afbeelding hieronder). 'Helaas' wekt het melkmeisje niet de indruk al te onhandig te zijn, waardoor onze fantasie al weer snel de kop wordt ingedrukt.'Het Melkmeisje', door 'Johannes Vermeer' (1632-1675)

Naar boven