Naar het vorige object Naar de vondstcategorie Terug naar de vorige pagina Naar "Bodemvondsten" (index) Naar het volgende object
Naar beneden

Embleem Sierkan, 1879-1940

Afb.1: Embleem 's-Gravenhaagsche Melkinrichting De Sierkan, 1879-1940:

Voorzijde, achterzijde.
Hoogte: 10,5 cm. Breedte: 7,6 cm.
Gewicht: _ gram.
Literatuur: De geschiedenis ener melkinrichting. Een eeuw consumptiemelk 1879-1979. Amsterdam; J & T Publicity BV; 1979.

De oudere Hagenaars zullen zich misschien nog wel 'De Sierkan' kunnen herinneren. Dit was vroeger de grootste melkproducent in de Haagse regio en is opgericht in 1879. De volledige naam was ´De 's-Gravenhaagsche Melkinrichting De Sierkan´. Het bedrijf had 'goedlachse' melkverkopers in dienst, die met paard-en-wagen of zelfs met de handkar de melk aan de deur verkochten. De melk, karnemelk en andere zuivelprodukten zat nog niet in de huidige kartonnen verpakkingen en aanvankelijk ook nog niet in flessen, maar werd vanuit de gepoetste koperen melkbussen uitgeschonken in het eigen melkkannetje van de klant.

De melkman die dagelijks huis-aan-huis de zuivel verkocht, moet met zijn ´paard-en-wagen´ of ´handkar´ met daarop de mooie glimmende koperen melkbussen een belangrijke plek in het nostalgische straatbeeld hebben ingenomen.

Het hierboven afgebeelde embleem (zie afb.1) droeg de Sierkan-melkman vol trots op de borst (zie afb.2) en moest natuurlijk regelmatig goed worden gepoetst, iets waar de vinder van het embleem inmiddels ook alles van af weet. Het vrij forse embleem vertoond tussen twee ovale ringen de tekst: "´sGR.MELKINRG DE SIERKAN", in het centrum staat natuurlijk een ´sierkan´, hoe kan het ook anders. Op deze sierkan is een liggend dier, waarschijnlijk een koe te zien en verder de opgedeelde tekst "HANDELS-MERK". Het embleem heeft aan de achterzijde (aan de binnenste ovale ring) twee horizontale ogen (gesoldeerd), waar van boven naar beneden een pen doorheen gestoken kon worden om het embleem mee op de borst te kunnen spelden.

Sierkan-medewerker in uniform
Afb.2: Een zelfde embleem op het uniform
van de Sierkan-melkman (detail afb.3)De exacte datering van het embleem is moeilijk te bepalen maar zal hoogstwaarschijnlijk in of kort na 1879, het jaar van de oprichting van de melkfabriek, liggen. Een vrij oude foto van een Sierkan-medewerker (zie afb.3) bevestigd het gebruik van het embleem in de vroege twintigste of mogelijk zelfs nog late negentiende eeuw. Het is dus best aannemelijk dat het embleem dat de medewerker draagt ook reeds omstreeks 1879 gemaakt is.
Wanneer het gevonden exemplaar ook gemaakt is, het is in ieder geval zeker dat het metalen embleem uitsluitend in de gloriejaren, dus in de periode tot voor de tweede wereldoorlog op de borst werd gedragen.

Melkman naast de volgeladen ´bedrijfswagen´

Afb.3: Vroege foto van Sierkan-melkman met volgeladen handkarMet dank aan de heer K. Havelaar, Stichting Haags Industrieel Erfgoed.

Naar boven