Tappen & Kranen:

Vorige vondstcategorie Terug naar de vorige pagina Naar beneden Naar "Bodemvondsten" (index) Volgende vondstcategorie

(Door op één van onderstaande "thumbnails" te klikken krijgt u een uitvergroting)

Messing tapkraan, 1650-1675
Twee messing tapkranen, 1575-1675
Messing tapje, 1575-1600Een tap werd gebruikt om in een houten fust te steken, opdat het bier of de wijn gedoseerd kon worden afgenomen. Dit doseren gebeurde met een zgn. 'tapkraan'.

De allerkleinste tapjes zijn normaliter afkomstig van zogenaamde 'kraantjeskannen'. Kraantjeskannen werden in het begin nog wel gebruikt voor koude dranken, maar naderhand wonnen de warme dranken meer en meer terrein. De 'theelichtjes' (= 'brander' of te wel warmhoudpit met brandstofreservoir) getuigen hiervan.

De afbeelding op de achtergrond laat ons zo'n kraantjeskan zien (zie *), doch bij dit exemplaar ontbreekt het theelichtje. Het theelichtje heeft de tand des tijds helaas niet mogen doorstaan, althans niet als onderdeel van deze kan. De datering ervan kan worden gezocht in de 19e eeuw.

Overwegend was een kraantjeskan voorzien van 'slechts' 1 kraantje, doch er zijn ook (enkele?) exemplaren bekend met meerdere kraantjes. '3', om precies te zijn (varianten hierop zijn ons niet bekend). Wellicht dat dergelijke exemplaren werden gebruikt in bijvoorbeeld een herberg. Zo hoefde men niet op elkaar te wachten, want de 'drank' moest juist in de herberg rijkelijk 'vloeien'.

* - Kraantjeskan uit collectie M. Wubs, 's-Gravenzande.

Naar boven