Naar het vorige object Naar de vondstcategorie Terug naar de vorige pagina Naar "Bodemvondsten" (index) Naar het volgende object
Naar beneden

Messing gevestknop, 1700-1775

Messing gevestknop, 1700-1775:

Vooraanzicht, achteraanzicht.
Hoogte: 3,7 cm. Breedte: 2,8 cm.

Een gevest is een soort degen met een beugelvormige handbeschermer en een metalen knop aan het uiteinde van de handgreep. Deze ‘gevestknop’ voorkwam dat de gebruiker van het gevest ‘in de hitte van de strijd’ van de handgreep gleed, en het gevest en hiermede misschien ook de strijd verloor.
In de beginperiode van deze wapens waren gevestknoppen vrij eenvoudig uitgevoerd en hoofdzakelijk functioneel. Maar reeds kort na de introductie van het gevest, ging de sierfunctie terreinwinst boeken, zoals ook blijkt als we het hierboven afgebeelde exemplaar bekijken.
Desalnietemin is dit exemplaar in positieve zin een uitzondering, want het komt niet vaak voor dat gevestknoppen zo uitbundig zijn versierd.
De voorzijde laat strijdende ruiters zien. Opvallend hierbij is dat er een slachtoffer valt waar te nemen (liggend op de grond in het midden), die ‘natuurlijk’ aan de vijandelijke kant stond.
De keerzijde geeft een heel ander beeld weer, dat min of meer rust uitstraalt. Doch deze rust is mogelijk slechts uiterlijke schijn, want het kan niet worden uitgesloten dat dit de situatie is, voorafgaand aan de het tafereel op de ‘voorzijde’. De personen die zittend aan de tafel van de herberg een grote pul bier nuttigen, zouden namelijk best eens de vermeende vijand uit kunnen beelden. De ruiters hieromheen, dragen in tegenstelling tot de herbergbezoekers wel een hoofddeksel (een steek) en staan wat dreigend rondom de herbergtafel. Hopelijk is deze theorie geen waarheid, althans voor deze herberggasten.

Naar boven