Naar het vorige object Naar de vondstcategorie Terug naar de vorige pagina Naar "Bodemvondsten" (index) Naar het volgende object
Naar beneden
Kokerbijl, ca. 800 voor Christus

Kokerbijl, ca. 800 voor Christus (late-bronstijd)

Zijaanzicht.
Lengte: 9,9 cm. Diameter opening: ca. 2,7 cm. (max.)
Vindplaats: Maalbroek (Roermond)

Hierboven ziet u een zogenaamde "kokerbijl". De kokerbijl is de opvolger van de vleugelbijl en stamt uit de late-bronstijd. Hiermee is dit min of meer het laatste type bijl, dat de bronstijd heeft voortgebracht.
Als we aan de hand van de dateringen van de bronstijd-bijlen en de typologie ervan, tot een beknopte chronologische volgorde proberen te komen, dan is deze als volgt:

- Vlakbijl, vroege bronstijd, ca. 2000 v. Chr.
- Randbijl vroege bronstijd ca. 1750 v. Chr.
- Hielbijl, midden bronstijd, ca. 1500 v. Chr.
- Vleugelbijl, midden bronstijd, ca. 1100 v. Chr.
- Kokerbijl, late bronstijd, ca. 800 v. Chr.

Er zijn echter nog vele andere tussenvormen bekend, waar we nu niet verder op in zullen gaan.

De 'gesloten' schacht, die de kokerbijl kenmerkt, dankt zijn vorm aan de "negatieve" ervaringen die de gebruiker had, met de voorgaande bijlen. Even kort uiteengezet, bood de kokerbijl de gebruiker de navolgende voordelen boven de voorlopers, namelijk:

- In tegenstelling tot de hielbijl, zorgde de bevestigingsmethode van de kokerbijl ervoor dat de houten steel niet meer spleet, nadat er een flinke "kap" mee was gegeven.
- Het oog dat meestal onderdeel uitmaakt van de kokerbijl, voorkwam dat de bijl ´wegvloog´ tijdens een zwaaibeweging.

Mocht u ooit het geluk aan uw zijde hebben en een bronstijdbijl vinden, dan doet u er goed aan, om deze conform de wetgeving op dit gebied te melden. Dit levert, ervan uitgaande dat u toestemming had van de grondeigenaar om daar te mogen lopen en niet in strijd heeft gehandeld met de wetgeving (bijvoorbeeld: detectorverbod, archeologische monument etc.) geen problemen op en kan voor de archeogie en dus de kennis die we hebben over de bronstijd, van grote waarde zijn. Er wordt namelijk door de Universiteit van Groningen uitgebreid onderzoek gedaan, naar onder andere de verscheidenheid die er is aan bijlen. Kleine detailverschillen, die voor u en voor ons vaak niet eens zichtbaar zijn, kunnen veel informatie opleveren over datering en herkomst. Dit onderzoek wordt ondersteund door metallurgisch onderzoek, waarbij wordt gekeken naar de samenstelling en met name de verhouding tussen koper en tin (=brons) en de (evt.) aanwezigheid van andere stoffen (vervuiling).

Uw evt. vondstmelding geschiedt echter volledig op uw eigen risico. The Coinhunters Company / The Coinhunter Magazine neemt hierin geen enkele verantwoordelijkheid.

Naar boven